Adresgegevens

kloosterstraat 11
4724 EE Wouw

Tel: 0165-301777
Fax: 0165-302105
E-mail: praktijkvandekar@ezorg.nl

je gegevens  ophalen kan via ivido.nl

Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (afgekort: PGO) kunt u veilig alle gegevens over uw gezondheid op 1 plek verzamelen. U kunt nu de gegevens die onze praktijk van u heeft in uw PGO zetten.

Meer informatie over de PGO van Ivido

Praktijk W.J. van de Kar

  • W.J. van de Kar, werkzaam op dinsdag, woensdag en vrijdag
  • C.C.M. van de Kar, werkzaam op maandag en donderdag
  • José Tirions doktersassistente, werkzaam op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag
  • Carin van Eekeren POH-GGZ, spreekuur op afspraak

 

SPOEDLIJN: 0165303920

Alzheimer/Dementie

Voortekenen van de ziekte van Alzheimer/Dementie

Bij de ziekte van Alzheimer en dementie is er een proces gaande van geleidelijke, onherstelbare achteruitgang van de hersenen. Dit leidt tot geheugenverlies en uiteindelijk tot het verlies van verschillende hersenfuncties.

Wat is de ziekte van Alzheimer en dementie?

Bij de ziekte van Alzheimer en dementie is er een proces gaande van geleidelijke, onherstelbare achteruitgang van de hersenen. Dit leidt tot geheugenverlies en uiteindelijk tot het verlies van verschillende hersenfuncties.

Dementie wordt meestal door de ziekte van Alzheimer veroorzaakt, maar soms door andere aandoeningen, zoals bloedvataandoeningen. Gemiddeld duurt het 6-8 jaar voordat de ernstigste vorm wordt bereikt.

In het begin merkt de patiënt helemaal niets, er is geen ziektebesef. Eerder nog dan de arts zal de omgeving van de patiënt de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer of van dementie kunnen vaststellen.

De stoornissen verschillen per persoon, maar ontwikkelen zich meestal in 7 tot 12 jaar.

Vroegtijdige opsporing van de eerste tekenen is erg belangrijk.

Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe sneller de ontwikkeling van de ziekte kan worden vertraagd en hoe beter het beloop onder controle kan worden gehouden.

Wat zijn de eerste verschijnselen van de ziekte?

Geheugenverlies

Iedereen kan een naam of een telefoonnummer vergeten, dat is normaal. Vaak recente gebeurtenissen vergeten is minder normaal.

Als iemand zich niet meer herinnert waar hij op vakantie is geweest of waar hij de auto heeft geparkeerd, is dit niet normaal.

Herinneringen van vroeger worden daarentegen over het algemeen beter onthouden.

Problemen om dagelijkse bezigheden uit te voeren

Door verminderde alertheid en concentratieproblemen lukt het niet meer zelf te koken, zichzelf te verzorgen, te telefoneren…

Ook zelf medicijnen innemen lukt niet meer doordat de dosering en tijdstip van inname worden vergeten.

Spraakproblemen

Iedereen moet wel eens zoeken naar het juiste woord. Iemand met de ziekte van Alzheimer of dementie vergeet echter gangbare woorden en vervangt deze door de verkeerde woorden.

Verlies van oriëntatie vermogen

Verdwalen in de eigen straat.

Geen auto meer kunnen rijden, niet meer alleen met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Verminderd beoordelingsvermogen

Zonder nadenken allerlei documenten ondertekenen, in het restaurant een abnormaal grote fooi geven bij een kleine consumptie.

Geen bankoverschrijvingsformulieren meer kunnen invullen, geen rekeningen meer kunnen betalen of met geld kunnen omgaan.

Problemen met abstracte begrippen

De betekenis van cijfers en data vergeten.

Voorwerpen verliezen

Iemand met de ziekte van Alzheimer of dementie kan spullen op de meest vreemde plaatsen opbergen, deze kwijtraken en zijn omgeving van diefstal beschuldigen.

Ieder contact met de werkelijkheid gaat langzaamaan verloren. De knop van het gasfornuis en van de televisie worden met elkaar verwisseld.

Verandering van stemming, van persoonlijkheid

Zonder reden lachen en daarna huilen. Iemand die normaal opgewekt en sociaal is, wordt langzamerhand lichtgeraakt, agressief, jaloers.

Let goed op wat op afwijkend lijkt in het gedrag van uw naaste, zodat u dit kunt bespreken tijdens een volgend bezoek aan de arts, kunt bekijken welke zorg mogelijk is en de juiste maatregelen kunt treffen.

Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden: thuishulp, dagopvang, tijdelijke opname.

Als iemand de ziekte heeft, kan de omgeving, de familie het mogelijk zelf ‘niet meer aan’.

Vaak is psychologische hulp mogelijk.